0876 55 03 93

Шпакловка

Начало  >  Шпакловка

Шпакловането е неизменен процес в ремонтната дейност. Шпакловката може да бъде както вътрешна, така и външна.  Външната шпакловка обикновено се прави върху изолации или варови мазилки по фасадите на сградите. След като основата е шпакловка, е готова за финално покритие като фасадни мазилки, фасадни бои и други. Вътрешната шпакловка също така служи като предфинално покритие, за нанасянето на латекс, тапети или други декоративни мазилки.

Онлайн запитване

Шпакловка

Посетете подобрената ни страница за шпакловане Офертата се дава след оглед на място!


Изборът на материалите за шпакловане, както и начините на шпакловка зависят от самата основа. В зависимост от състоянието на стените или таваните, технологичните процеси могат да бъдат различни. При вътрешни стари, напукани и изронени основи технологията е следната- основата се почиства и обезпрашава, като компроментираните участъци  се отстраняват до здраво. След което се нанася контактен грунд.  Втората стъпка е да се нанесе гипсова мазилка, която служи за изравняване и заздравяване на повърхността. След това нанасяме  гипсово лепило с мрежа и целта на което е допълнително да заравни и заглади стените. Третата стъпка е нанасянето на фината шпакловка- Sheetrock.  Поради  фината си структура придава изключителна завършеност на стените и таваните. При външната шпакловка се използват  материали на циментова основа. Нанасянето на всички видове шпакловъчни смеси става машинно или ръчно. Машинното полагане става с помощта на така наречените турбозолни машини, които изпомпват шпакловъчната смес под силно налягане и след това с помощта на мастари се заглажда.  Ръчното нанасяне става посредством ножове за шпакловка и големи маламашки. Масово новопостроените кооперации се издават с гипсова мазилка. При тях, за да се постигне гладка повърхност е необходимо да се положи контактен грунд и фина шпакловка.


  Двата материала спомагат за получаването на извънредно гладка повърхност с еднороден бял цвят. Това е предимство и при употребата на бяла или оцветена в друг нюанс боя, защото не се налага полагането на повече слоеве за скриване на цветните петна върху основата. В случай на необходимост след изсъхване на шпакловката повърхността може да бъде допълнително загладена с шлифовъчен лист. Освен дървени и метални, могат да се използват и специални мрежести листове, които лесно се почистват от отделената прах, вместо тя да ги задръства. Всички основи с повишена стойност на попиване на влагата  трябва да се грундират предварително. Това важи за различните циментови замазки и варови мазилки, за газо бетонни блокчета, плочите от гипсо фазер и от дървени материали. Благодарение на предлаганите на пазара дълбоко проникващи материали те могат да се прилагат за подготовка на основата преди полагане на шпакловката и саморазливащи се замазки. Такива материали едновременно заздравяват основата и намаляват и уеднаквяват нейната попивна способност по цялата повърхност. Също така те слепват и свързват прахта с основата и придават водоотблъскващи свойства. Грундът пък може да се достави във вид на готов за употреба разтвор и се нанася с широка четка. Времето, което е необходимо за втвърдяване, е около 4 часа, след което работата по шпакловането може да продължи. 


   Преди началото на шпакловка е много важно да се направи качествена подготовка на стената. Обикновено при този процес се налагат три нанасяния. Първото е с гипсово лепило с цел даването на по-здрава основа. Второто нанасяне може да бъде извършено и с гипсова шпакловка. Последното трето нанасяне се извършва със шитрок.


   Много важно е преди започването на шпакловки  да се подготви добре основата. Правят се три слоя нанасяне. Единият е с гипсово лепило, а вторият може да се извърши и с гипсова шпакловка. Третото нанасяне е фино и цели да придаде завършен и окончателен вид на стената. Много производители предлагат продукти, които са с по-високо качество и едновременно с това по-лесни за употреба. Пример в това отношение са две гипсови вносни мазилки. Те са предназначени за ръчно полагане във вътрешността на сградата, като първата е подходяща за измазване на стени. Втората пък, която има по-силно сцепление с основата, се препоръчва при измазване на тавани. И двете мазилки са подходящи за еднослойно ръчно полагане върху грапави основи като бетон, варови и гипсови мазилки и много други. Двете мазилки всъщност представляват подготвен фабрично сух материал, който се разбърква с вода преди употреба. По този начин разтворът е годен за употреба в продължение на час и половина, което позволява голяма свобода на действие. След като се нанесе на стената, мазилката трябва да се заглади окончателно в рамките на 15 минути. Нанася се на пласт с дебелина между 8 и 10 мм.


    Основата непременно трябва да бъде здрава и добре почистена. Това е едно от най-важните обстоятелства при правенето на шпакловки. Също така по повърхността на бетонните елементи не бива да има наличие на остатъци от кофражни масла. Ако се налага, повърхностният слой на основата може да се заздрави с помощта на дълбоко проникващ грунд. Ако пък има нужда от по-голяма дебелина на мазилката върху стените, тя се изпълнява на два пласта. След като се нанесе и подравни, повърхността на долния слой се награпява посредством правенето на резки с върха на шпахтела. Когато изсъхне и повърхността започне да побелява, се пристъпва към грундиране. След изсъхване на грунда пък се нанася и вторият пласт мазилка, който се подравнява и повърхността му се заглажда. Шпакловки се правят всеки ден навсякъде по света и особено предвид факта, че на пазара вече са достъпни чуждестранни висококачествени продукти, прецизното им и точно изпълнение не представлява трудност.


   Шпакловането е онази задължителна операция, която придава гладкост и добър вид на повърхността на стените и таваните. На нея също така се разчита и за коригиране в известни граници на неравности в основата. За това този етап от ремонта на една стена или таван е много важен и прецизен, всеки професионалист в сферата знае, че в този етап не може да се пренебрегват добрите практики и задължително качествените материали. При класическите варови или циментни мазилки дори и след изпердашване с връхна фина шпакловка повърхността често остава зърниста. Това най-добре личи по грапавостта. Също така грапавост личи и след облепване на стените с тънки тапети. При подготовка на таваните за боядисване шпакловането е задължително поради простия факт, че  и най-малките неравности личат ясно в резултат на косо падащата светлина. Гипсовата шпакловка постепенно започва да измества варовата мазилка с течение на годините, а основата е сравнително равна - при отливане на междуетажните плочи върху качествен кофраж и най-вече след като газо бетонните блокчета навлизат в употреба за иззидване на вътрешни стени. Шпакловането е процес, който изисква тънко майсторство и умения. Приготвянето на чистия гипс, който преди години е единственият използван материал, отнема много време до получаването на гъст пастообразен разтвор.


     Той трябва едновременно да се втвърдява бавно  и да се получи на не ронещи се пластове. Техниката се свежда до получаване на т.нар. „пресечен гипсов разтвор” чрез неколкократно разбъркване със специална самоделно направена от арматурна пръчка бъркалка на още съвсем редкия разтвор. Гипсът трябва внимателно да бъде поръсван върху водата, за да не се образуват бучки. След всяко забъркване е необходимо да се изчаква за период от около 10 минути, докато разтворът се сгъсти и стане годен за шпакловане. Ако човек работи без помощник, се губи много време за приготвянето на разтвора. За щастие в наши дни това е вече минало и проблемите от подобен характер са забравени. Подготовката се извършва по сходен начин с този на останалите готови строителни разтвори на лепила и замазки. Необходимото количество суха смес се изсипва в предписаният от производителя и така също посочен на всеки чувал необходим грамаж студена чешмяна вода. След това се разбърква с миксер за строителни разтвори или бъркалка, закрепена в патронника на по-мощна бормашина. Второто основно предимство на тези материали се състои в следното: сравнително дългият период от време, през което разтворът остава годен за ползване. Например при шпакловка СТ 126 разтворът може да се използва в рамките на 40 – 60 минути. При разтвор СТ 127 времето се удължава на цели 24 часа. Това позволява прекъсването на работа за почивка и нейното подновяване със същия разтвор, стига той да се съхранява в плътно затворен съд. Употребата на тези два разтвора позволява едновременно спокойна работа и получаването на качествена и надеждна шпакловка. Също така материалът се изразходва напълно и не се налага неговото изхвърляне. Доброто сцепление към основата е третото ключово предимство на тези материали, като отново е важна добрата подготовка като и при тази на основата. Шпакловката има и висок процент на твърдост, което е от съществено значение за стените. Те непрестанно са изложени на удари и одрасквания. При по-дебели пластове шпакловката не се напуква, което има не по-малка роля за постигането на задоволителни резултати.


    Правилното подготвяне на основата е елемент с ключово значение преди началото на шпакловъчния процес. Именно от това зависи дали свършената работа ще оправдае очакванията и ще даде добри резултати. Съвременните материали са предназначени за тънко слойни висококачествени шпакловки на стени и тавани, които се намират на закрито. Те обаче не са удачно решение, когато трябва да се работи в помещения с висок процент влажност на въздуха. Често съвременните материали са във вид на насипен материал, който се доставя в хартиени торби. Те са защитени от вътрешната страна с тънко полиетиленово фолио срещу проникване на влага. Благодарение на материалите, които значително улесняват работния процес, се получават сигурни и надеждни шпакловки с високо качество. Третото фино нанасяне пък е завършващият елемент, който има основното предназначение да изглади напълно всички неравни повърхности.

Услуги


Промоции


Безплатна дограма!!!  Ремонт на Апартамент
При цялостен ремонт на Апартамент над 60 кв
  • Безплатна дограма Рехао или Алупласт  (5 камерна и стъкла 4 сезона) !!!
  • Качество 100% Договор и срок за изпълнение
  • Гаранция 5 г.
19лв.м2 Шпакловка
Качествена шпакловка две ръце + фина шпакловка
  • Две ръце гипсова шпакловка + фина шпакловка
  • Качество 100 % Договор и срок на изпълнение
  • Гаранция 5 г.
65-75 лв. м2 с материали Зидария на тераси с YTONG
Зидария на тераси с YTONG с включена шпакловка с теракол и мрежа
  • Офертата важи за над 3 м2
  • Качество 100% Договор и срок на изпълнение
  • Гаранция 5 г.

Последно от новини

Сайтът на фирма Rstroi  е вече завършен. Както винаги при всички проекти, и тук от първостепенно значение са клиентите. Ето защо за п... Прочети още
Сред услугите, които предлага фирма Ер строй ремонти ЕООД, са шпакловка, слагане на плочки, бояджийски услуги, боравене с гипсокартон, топл... Прочети още