0876 55 03 93

Боядисване с вар

Начало  >  Боядисване с вар

   Независимо от някои съществени недостатъци при технологията на боядисване с вар, тя все още е много разпространена. В наши дни се предлагат ефикасни заместители на варта, които дават добри резултати и оправдават очакванията от боядисването. В строителните фирми днес работят предимно млади специалисти, но често към екипа има и майстори от т.нар. стара школа. Голяма част от тях са привърженици на боядисването с вар, което допреди две-три десетилетия е изключително разпространено и масово използано. Един от най-сериозните недостатъци на тази технология на боядисване е трудното и продължително приготвяне на разтвора. Изпичането пък води до замърсяване на околната среда, което няма как да не застраши и човешкото здраве. Майкропул е белгийски препарат, който е ефикасен заместител на варта. Тя в пълна степен замества обикновената гасена вар в минимално количество към разтвора от цимент и пясък. Циментът в случай изпълнява ролята на свързващо вещество. Не на последно място е факторът цена, която е достъпна и евтина. Онлайн запитване

   Боядисване с вар се практикува в продължение на дълги години и с основание е една от основните технологии в сферата на строително-ремонтните дейности. Сред най-древните и все още използвани свързващи вещества е гасената вар, която се използва предимно за направата на зидарии и мазилки. За това се използват разтвори от вар и пясък, като често към тях се добавя и цимент за повече здравина. Варта се добавя и към разтвори от цимент и пясък с цел подобряване на тяхната пластичност. Със същата цел този материал се добавя и към разтвори от мозаечни камъчета и цимент при измазване на цокли. Чрез гасенето на вода с негасена вар се получава гасената вар. Тя пък се добива посредством изпичането на варовик в пещи. Този процес не само че изисква много средства и енергия, но също така води до силно замърсяване на околната среда. Гасената вар се получава след продължително отлежаване във върница, докато не бъдат угасени и най-дребните частици.


    При боядисване с вар една от най-трудоемките и изморителни операции е бъркането на варови разтвори на място с гасена вар. Именно поради тази причина често се използва хидратната вар. Тя представлява гасена вар, която е смляна на прах. В този случай отново е необходимо да се остави отлежаването на разтвора в продължение на поне едно-две денонощия, за да се угасят по-едрите частици. Класическата технология за измазване и зидане с разтвор от вар има много съществен недостатък. Майсторите от старата школа знаят, че една ново боядисана къща не трябва да се обитава в продължение на шест до дванадесет месеца в зависимост от температурата на въздуха. Това време е необходимо за изсъхването на строителната конструкция, както и за влизането на влажността на въздуха в здравословните граници. Част от тази влага обаче се дължи на химическия процес на карбонизиране на негасената вар под въздействието на въглеродния диоксид във въздуха. Много хора считат, че виновна за повишената влажност на въздуха е водата, от която се приготвя варовият разтвор. По този начин тя постепенно се превръща в калциев карбонат, а разтворът се втвърдява и свързва тухления зид.