Начало > Измазване
Грундът, използван при замазване, забавя и съхненето, което е много важен за отбелязване факт. По този начин недвусмислено се предпазва повърхността от напукване, което неизбежно води до нанасянето на сериозни щети. Гипсът от своя страна има уникалната способност много бързо да отдава и поема влагата, ето защо това налага грундирането да се извърши непосредствено преди да се нанесе вторият слой от системата. Така се забавя в значителна степен отдаването на поетата вода и едновременно с това се осигурява равномерно изсъхване на повърхностите. Втората стъпка всъщност започва от момента, когато се нанася ръчната мазилка. Готовата смес се изсипва в подходящ и пълен с вода съд. Идеалната консистенция на материала се постига единствено като се следват указанията от пакета. Що се отнася до това какви материали са ни необходими за разбъркването, два от често срещаните варианти са миксер или бормашина. Хомогенната и гладка смес без наличието на бучки е това, към което трябва да се стремим в хода на бъркането. В тази връзка е важно да се отбележи, че бъркането трябва да е на бавни и премерени обороти. Монтажът на нивелирани или метални лайстни е препоръчителен, преди да започнем с измазването.
Те са известни още като майки, необходими за доброто водене на мастара при изтеглянето на мазурката. Необходимо е да измине период от 20 минути, преди да се стигне до засъхване на измазаната стена и тя да се изтегли посредством употребата на вече споменатия мастар. След като измине общо час и половина, мазилката все още не е напълно изсъхнала, но за сметка на това е вече дръпнала. Мократа гъбирана маламашка ни е нужна, за да изравним и загладим идеално всички грапавини и неравни участъци, които понякога остават след края на работния процес. Отново движенията трябва да се извършват бавно и без да се прилага силен натиск. Нанасянето на фината шпакловка е третата финална част, която се състои от тънкослойно заглаждане на повърхности на стени и тавани, независимо дали са стари или нови. Препоръчва се температура между 8 и 24 градуса по Целзий за постигане на добри резултати.