0876 55 03 93

Боядисване на таван

Начало  >  Боядисване на таван

   Ако температурата в помещението надвишава 15 градуса, ползващите на бързосъхнещи бои на всяка цена трябва да се избягва. Те не са препоръчителни поради факта, че съществува опасност от неравномерно покритие. В случай че непременно изборът се е спрял върху такъв тип бои, то непременно се налага предварителното охлаждане на помещението. Това се постига например чрез широкото отваряне на прозорците или пък посредством изключването на всички отоплителни уреди. Алкидните или латексови бои са сред най-често използваните в случаите, когато се извършва боядисване на таван. Боите за еднослойно нанасяне и по-покривните такива се предпочитат за тавани и за подновяване на вече боядисани повърхности. Матовата боя се използва за таваните, като целта е постигането на по-голям ефект. Въпреки че лаковата боя е подходяща в еднаква степен за стени и тавани, и в двата случая се налага стриктна и продължителна подготовка на повърхността. Тя трябва да бъде преди всичко съвършено равна и изгладена. Онлайн запитване

   Недостатъците на повърхността се покриват значително по-добре с матовата боя, но за сметка на това тя се замърсява по-лесно. За хола или всекидневната в жилището пък най-подходящ е изборът на сатенена боя. Заедно с подходящата боя трябва да се използват и такива четки и валяци. 


    Една от най-важните части на всеки ремонт в дома е свързан с боядисване на таван. Специалистите от бояджийския бранш използват няколко основни и отдавна доказани похвата, които винаги дават отлични и задоволителни резултати. С помощта на четка или пък строителен валяк се извършва нанасянето на боята. Посоката на нанасяне непременно трябва да се съобрази с направлението на главния източник на светлина. Казано с други думи, ивиците боя трябва да бъдат нанесени от прозореца към вътрешността на тавана. Това спомага изключително много за бързото и лесното забелязване на евентуалните пропуснати места. Декоративните елементи около лампите заедно със свързващите ниши между тавана и стените е препоръчително да се боядисат предварително с подходяща по размери четка. Бояджиите също така препоръчват да се нанесат няколко слоя боя с цел пълно покритие. Слоевете трябва да се кръстосат помежду си, за да се получи хомогенна повърхност без нежелани петна. Това е от съществено значение за качественото боядисване.


     Ако се извършва боядисване на таван в два пласта, трябва да се използват изпитаните вече с течение на времето техники. Горната част на стените и гредите трябва да бъдат предпазени с тиксо. Таванът пък трябва да се боядиса по края с със стара кръгла четка. Боята трябва да бъде нанасяна с кръстосани движения, а след това да се изглади както при стените. Употребата на бояджийски телескоп е препоръчителна най-вече с оглед на по-бързото приключване на боядисването.Освен това когато той се използва, няма нужда от стълба. Върху този телескоп се закрепва валякът. Подготовката на чист парцал и подходящ разредител за боята се препоръчват, защото с тях може бързо и лесно да се отстранят появили се петна. Против пръски пък таванът трябва да се боядиса с валяк на квадрати с площ от около 1 кв. км. В наши дни бояджийските фирми използват само качествени бои и инструменти, което до голяма степен намалява вероятността от появата на петна.